Förhandlingarna i Tingsrätten gick bra … för Jesper J

Marianne Liljeholt här tillsammans med ”mästersnuten” Conny Andersson FOTO LJungqvist

Den Första Maj blev journalisten Jesper Johansson brutalt omhändertagen av fyra poliser. Denna händelse  fick sin uppföljning i Stockholms Tingsrätt den 19 augusti 2021 då förhandlingar inleddes.

Mål nr 8512 -21. Målet hade stort allmänintresse och publiken uppgick till cirka 30 personer. Flera alternativmedia var på plats medan etablerade media lyste med sin frånvaro, trots att flera var närvarande vid manifestationen den Första Maj.

Utifrån den moraluppfattning de flesta hade vid rättegången skulle utgången vara ganska klar. Jesper Johansson skulle frikännas, speciellt som en av de polismän som brukat våld mot Jesper och också anmält honom hade sagt att blir det bötesbelopp för Jesper som var anklagad för våldsamt motstånd, så skulle han själv se till att han skulle starta en insamling för detta.

Min kommentar : ”Att göra fel är mänskligt – att rätta till sina fel är medmänskligt.”  Domen meddelas torsdagen den 2 september 2021.

Här jämför vi gärna med ett annat mycket mer uppmärksammat rättsfall i Sverige där Julian Assange dömdes för våldtäkt trots att rättegångsförhandlingen gav vid handen att det rörde sig om frivilligt sex.

För utomstående bedömare visade istället detta rättsfall att andra krafter inom såväl säkerhetspolis som inom domstolsvärlden agerat i kulisserna. Den svenska oförmågan att se sig själv i spegeln har också inneburit att Sveriges anseende som rättsstat fallit som en sten observerat ur ett internationellt perspektiv.

Marianne Liljeholt huvudvittne med 1:a Maj Manifestationens initiativtagare Filip SjöströmDet kan inte uteslutas att fallet med Jesper Johansson kan påverkas av samma krafter i kulisserna som vill tysta en idag av mycket få journalister som verkligen gör jobbet, dvs granskar makten och detta speciellt i Coronatider.

Här är en knastrig intervju med Jesper Johansson direkt efter tingsrättens avslutande förhandling. Den som håller i mikrofonen är Eva Donell .  (20+) Facebook.  Sök också efter Lennart Matikainen kanal och på Education for Future.

Marianne Liljeholt, sjuksköterska från Arboga var ett av huvudvittnena som på nära håll kunde se vad som verkligen skedde.

Hela rättegången finns här att lyssna på:

Ingemar Ljungqvist